2. senzorično ocenjevanje ribjih izdelkov posavskih ribogojcev
24 Jun 2020V okviru projekta sodelovanja Ocenjevanje ribjih izdelkov je v četrtek, 18. junija 2020, na Oddelku za živilstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani potekalo 2. ocenjevanje ribjih izdelkov v Sloveniji.
Namen ocenjevanja je ribogojcem in predelovalcem rib po objektivnih kriterijih omogočiti primerjavo ter hkrati povečati vrednost domačih rib in ribjih izdelkov pri potrošniku.
Na ocenjevanje so svoje izdelke prijavili 4 posavski ribogojci, ki so člani LAS Posavje, in sicer: Ribogojstvo Goričar d.o.o., Ribogojstvo Pavlič, Akval d.o.o., Ribogojstvo Colarič ter Ribogojstvo RIBON, Martin Starc s.p.. Oddanih je bilo 15 ribjih izdelkov, na podlagi katerih je Biotehniška fakulteta pripravila vzorce, ki so bili za namene ocenjevanja šifrirani.
Senzorično ocenjevanje izdelkov je izvedla neodvisna 5-članska komisija usposobljenih in iskušenih ocenjevalcev.
Z rezultati smo zelo zadovoljni, saj se lahko pohvalimo s kar tremi zlatimi, enajstimi srebrnimi in enim bronastim priznanjem.
Zlati pa so naslednji lokalni ribji izdelki:
Dimljena postrv cela | RIBE | Ribogojnica GORIČAR d.o.o. |
Dimljena postrv šarenka | RIBE | Ribogojnica AKVAL d.o.o. |
Ribji čevapčiči | RIBE | Ribogojnica COLARIČ Mojca |
Podelitev priznanj bo 3. oktobra 2020 na prireditvi Podeželje v mestu v Ljubljani.
Prav kakovost, varnost, okus in užitek so pri odločitvah potrošnikov za nakup ribjih izdelkov neposredno pri ribogojcih ključnega pomena in Ribogojstvo Goričar d.o.o., Ribogojstvo Pavlič, Akval d.o.o., Ribogojstvo Colarič ter Ribogojstvo RIBON, Martin Starc s.p. so znova dokazali, da je domače najboljše!
Iskrene čestitke vsem!
Projekt Ocenjevanje ribjih izdelkov sofinancirata Evropska Unija iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo ter Republika Slovenija.
Za vsebino so odgovorni LAS Dolina Soče, LAS Gorenjska košarica in LAS Posavje. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
vse novice